Monday, June 22, 2015

# Budak Istimewa # Budak OKU

Budak 'OKU'...1

ASSALAMUALAIKUM~

Salam buat semua~^^

Hurmmm...
Lepaskan nafas dalam2 dulu...
Dalam kepala duk fikir, patut ke aku tulis pasal citer ni kat entri ni...

Hehehe..
Ngengade jugak aku ni yea...
Tapi kalau aku tak tulis,
 takut lama2 menanah sendiri kalau aku kemam sendiri...

So, better aku tulis n ekspresikan apa yg dah bertahun berkepuk dalam memori aku ni kan...
Perkara yg buat aku terfikir (sejak aku mumayyiz kot),
terfikir tiap hari...
Boleh ke aku share cerita ni?

Takut melukakan banyak pihak aje...
Kalau aku share~

Kang tak pepasai orang ingat aku nak raih populariti murahan pulak...
Yo, wait2~
Aku menulis berdasarkan apa yg terjadi di depan mata, belakang mata/sekeliling aku.. 
Okay?

Sebelum korang judge~~~

Haha...
Forget keluhan tak penting aku tu...

Baca je la yea..
Tak nak baca tak apa..
Aku tak paksa pun~^^

Jom aku nak share 1 story ni...

Pasal seorang budak 'OKU'~^^


***

23 Mei, 5.29 pm~

Sorang bayi baru saja selamat dilahirkan...
secara normal.

Bilik bersalin di Hospital Sultanah Aminah itu digamatkan dgn tangisan bayi tu...

Tapi...
Bukan itu yang mengejutkan mahu menggamit perasaan setiap yg ada di situ...
bukan tangisan itu...

habis kenapa pulak ni kan?
semua orang kat situ dah cuak semacam muka masing2...

Doktor perempuan yang memegang tag nama Rozalina itu cuba buat tak endah...
Terus ditunjukkan bayi itu kepada si ibu dan bertanya apa jantina bayi tu...

"A girl..." the young mom said.

Air mata kesyukuran si ibu tumpah juga akhirnya.
Alhamdulillah, buah hatinya selamat lahir ke dunia...
Bayi perempuan.

Comel. Tapi si ibu mulai sangsi bila tengok muka anaknya..
Ya Allah...
Kenapa bayinya macam ni?
Tapi masih dipegang anak yang baru dilahirkan dgn penuh jerih tu...

Apa yang tak kena dengan baby girl tu?

huhuhu...

jeng3...

teruskan membaca kalau nak tahu~^^

****
A few months later...

That baby girl...
is she looks like smiling?  no she ain't smiling
The baby girl....
Was born...
with...
Cleft Lip and Palate~

Bayi tu dilahirkan dengan masalah sumbing lelangit & bibir...
Tapi tahap sumbing ni bukan pada tahap bibir aje..
Dah sampai ke separuh hidung baby girl tu..
Kesian dia...

Disebabkan tu...
Lepas habis pantang..
Peren baby ni kena kerja n kumpul duit utk operation sumbing baby ni..
Pelbagai kerja keras dilakukan...
Si ibu muda harus membanting tulang demi 'membetulkan' semula kekurangan si anak.

Oleh sebab tu...
Baby tu diasuh dan dijaga penuh rapi oleh kakak si ibu muda tu...
Mulalah hidup si baby dalam family baru...
Ada abah, ada mak, ada abang2 n kakak2 yg amat menyayanginya...

Walaupun pada awalnya ada beberapa orang yg mempersoalkan why perlu susah2 nak ambil n jaga 'budak/baby OKU' ni kan?
Menyusahkan aje...
Tapi not for this family...
They really took good care of this lil' baby girl...
With love n sincerity.
Lillahi ta'ala.
This lil' girl is an amanah from Allah for them.



Si ibu muda pula melawat dalam kesempatan di hujung minggu jika tak bekerja~
Si kecil terpaksa berjauhan dengannya..
Demi mengubah keadaan si kecil supaya tidak sumbing lagi, mereka terpaksa berjauhan ...
Tiada istilah meminta2 utk biaya..
Mereka berusaha sedaya upaya demi mengumpul wang utk biaya pembedahan membetulkan sumbing si kecil...
Semampu kudrat yg ada..
Even peren hanya kerja kilang..
N peren angkat kerja teruk kat kebun (peneroka n ambil upah urus sawit kat kebun orang)

For the sake of this lil' girl future...

Setelah beberapa bulan & tahun...

Beberapa operation berjaya dibuat...
Paling awal operation berjaya dilakukan adalah semasa bayi baru berusia 8 bulan.
Anggaran kos pembedahan / rawatan dsb - tidak pasti
Yg pasti telan puluhan ribu jugak...
Kat pakar bedah kosmetik swasta di JB...
Tak silap, Dr. Angamuthu yg underwent surgical procedures tu..

Disebabkan penjagaan rapi harus habis serapi mungkin utk baby tu...
Mak, abah n abang, kakak (foster) baby tu boleh dikatakan... hampir tiap malam terpaksa bersengkang mata...
Why?

bcoz that lil' baby couldn't be fed via feeding-bottle..
yup..
macam mana baby nak kenyang / membesar dgn elok kalau tak minum susu kan?
that's why foster family of the baby ....
selalu berjaga malam..

baby n mak

Selalunya si mak sampai tertidur sambil pangku baby tu..
Again..Why?
Y'all curious tak?
Huhu~^^

Sebab baby tu kan tak boleh minum susu guna botol susu..
So... bila mana baby tu lapar..
Mak baby terpaksa minumkan susu kat baby dgn sudu...
Sudu yg berisi susu disuakan ke mulut baby dgn berhati2...

Dalam posisi baby yg didudukkan dlm posisi 120 darjah...
Tak boleh minum dalam keadaan terlentang, satu..
Takut air itu masuk ke dalam lubang hidung lalu ke saluran pernafasan lalu ke paru2...
Takut baby tersedak pun satu...

Penuh teliti mak dan abang baby tu jaga baby...
Malam ke, siang ke...
Mereka setia menjaga baby tu...

Paling teruk sampai baby demam..
Pernah abah(foster) si kecil sampai tak berkesempatan nak gi sembahyang raya...
Sebab nak kejarkan baby gi klinik...
Takut baby kena sesak nafas...
Dahlah demam, ada semput pulak...
Too many complication at that time...
Mujur selamat~

Payahnya nak memastikan keselamatan & keselesaan baby ni...
Utk hidup dgn tenang..
Memang tak terjangkau dek akal family baby ni...
Yg baby girl ni boleh hidup...

Sampailah...

Baby selamat operate cantumkan bibir yg terbelah tu...
Baby selamat alhamdulillah~^^




Comel kan baby tu?
Hehehe~

Yea...
Baby terus dijaga dgn baik oleh family tu~

Sampailah...

Dihantar ke tadika..




sampai besar...

Dididik dgn penuh sabar, kasih dan sayang...

with her abah.. Lovely but strict abah~^^

Kemudian dia memasuki pula dunia sekolah rendah...

errr...

Everything seems so sweet?
Not really...


lazy eye @ juling air yg sering buat dis girl lack of self-confidence
Hingga ke sekolah menengah...

tutup muka. Malu! ~17's

Gadis ini sering merasa dirinya tak layak berada di sekeliling orang ramai tanpa mendengar pertanyaan yg tak menyenangkan...
Bak kata orang bikin sentap tuh dcni~

Dia tidak tahu dan tidak mahu menunjukkan ekspresi dirinya yg sebenar...
Dengan cara yg betul...
Padanya zaman awal remaja adalah zaman yg paling banyak dia melakukan kesilapan...
Dia malu dengan kekurangan sedia ada ditambah dgn kekurangan yg baru...

Pernah paling dia tak boleh lupa, ada kawan ejek dia muka macam alien dlm cerita
Senario XX dulu tu.
She was like "Whatta you?"
Konon nampak macam melawan.
But she's broken inside... Deeply~

Hinggalah ke kolej....

can you tell? the scar

Dan kemudian universiti...

dagu panjang orang panggil


try to act cool... but failed


That lil' girl is now a grown-up girl...^^

She's trying.. She's struggling...

To live. To life....
For dunyaa n akhirah~
For what has been taught to her...
She ain't no choice.
Or she really hasn't...

For the sake of the family that's been nurturing her, love her...
Who'd sacrificed n still...
For her better future....

She's a muslimah...
She holds the beliefs n love to Allah SWT & Rasulullah SAW.

Although people called her 'budak OKU' due to her facial lack of normal...

Lazy-eye on her left eye.. scar on her upper lip she got from the surgeries...means nothing to her..
(she's trying hard on that... on hiding that she's not getting hurt by that 'budak OKU/budak istimewa' assumptions of people on her)

Budak OKU tu... hanya mahukan sedikit ruang untuk bernafas....
Budak istimewa tu... hanya nakkan sedikit pengertian...

Tidak banyak...
Sedikit sahaja...

Dia hanya mahu orang tahu...
Dia bukan OKU...

Dia mahu sebarkan...
Yang dia tidak mahu simpati atau kesian...

Disebabkan sangkaan dia budak 'OKU'...
Dia bukan begitu...
Hatinya terus tersayat pilu..
Terpagut sayu...

Sejujurnya...
Stress! Malu!

Kalau boleh dia nak aje teriak...

"Ya, memang aku juling, muka aku berparut, bibir aku juih, dagu aku panjang... tapi.."

"Aku bukan OKU..!"
"Aku bukan budak istimewa..!"
"Aku bukan sindrom down....!"

But what she's capable of is only write this post while burst in her tears....
What's on her mind..

.....

Blank.
Sabor je lah oh si mata kuyu~

*bersambung*
*to be continued*

#sekian, selamat malam#
#Assalamualaikum# :)




2 comments:

  1. Kak ct, akak ct betul2 seorang yg kuat. Sya tak tahu pulak ini kisah hidup akak ct. Sedihnya. Kesian kak ct bila dipanggil budak oku. Tapi bagi saya kak ct tak mcm tu pun. Kak ct tetap budak normal. Ada hati dn perasaan. Kak ct baik. Jujur sya ckp, kak ct tetap comel dn cantik.

    ReplyDelete
  2. salam first time dtg sini, btw i can relate to your feelings, saya dulu pun selalu kene ejek coz of this physical appearance things.. tp saya x delah sampai bedah ke ape so i salute u sebab tabah, but thats make me who I am today, seorang yg lebih cekal x mudah berputus asa, thats the hikmah i guess.Saya tgk muke awak ok nice je. mybe boleh improve, yg penting usaha coz nothing is impossible to a willing heart. Btw, kecantikan luaran ni cuma sementara je, nampak cliche kan ayat saya ni.. memang masa kita remaja appearance tu no 1 but as the time goes by u will know dalaman/hati nurani itu lebih besar impaknya pd org sekeliling dan juga diri sendiri.. saya ade seorang kawan yg bukan je cacat muka, x boleh jalan dan mmg OKU. saya suke sgt berkawan dgn die sbb bila kwn dgn die saya jadi org yg sgt positif. saya jadi insan yg lebih fokuskan pada kemampuan dalaman instead of berpaksikan kpd paras rupa semata.. n infact skrng die dh kahwin n pasangan die lebih cantik dr segala manusia normal yg saya kenal. And sy ade juga kwn yg baik paras rupanya namun pasangan die oku (dwarfism).Disebabkan sifat perempuan tu sgt baik, caring, lemah lembut buatkan kwn saya ni terpaut kt die, so x semua org memandag paras rupa, mmg paras rupa tu bnde first yg kita encounter bila jumpa seseorang tp attitude, perwatakan dan sifat2 dalam itu lebih mendalam kesannya.. Klu awk rasa down dgn sume dugaan ni bykkan lihat org2 yg lagi byk dugaan/ dan musibah yg terpksa mereka hadapi (ex: Here) bila kita lihat org yg lg susah dr kita instead of membandingkan org yg lg bagus, insyaAllah akan terbit rasa syukur pada Allah selepas itu.. sesungguhnya hidup di dunia ni sementara shja.. kehidupan di akhirat yg kekal abadi.. kpd cik ct x mau sedih tension2, chill & senyum selalu :)
    ~ Salam Ramadhan 1436 hijrah ~

    ReplyDelete