Wednesday, June 24, 2015

# Celoteh Cik Ct # Kenangan Cik Ct

#Kenangan - Matric's life, KMS ku~ (Part 1)


ASSALAMUALAIKUM~

Aku @ Surau As-Sufi + lagu KMS



Hurmmm... Hehehehe... 
*gelak2, geleng kepala dulu sat

Tersenyum sambil dalam kepala penuh kenangan zaman ni..
Tak tahu nak tulis mana 1 dulu...
Ok, lenjan aje la Ct oi ...

Bismillahirrahmaanirrahim~
Ok, aku rasa memang aku kena tulis n3 ni... Sebelum aku terlupa semuanya bila masa dah berlalu lebih lama... Penyakit terlupa hari aku kalau datang balik, parah jadinya...

Hari ni dah nak habis 23/6/2015...
Maknanya, dah dekat sebulan adik2 batch 2015/2016 baru je bermula..
N lebih kurang dalam sebulan dua lagi, 
tawaran baru akan dibuka utk adik form 5 tahun ni utk kuota batch tahun depan..
Cepatnya masa berlalu!
*lap air mata bergenang guna hujung baju*

Apa2pun , tahniah yea adik2 yg ditawarkan ke program matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia..!!
Maknanya adik2 yg terpilih..
Best tau masuk matrik ni, dapat ilmu bermanfaat, kawan2 yg macam2 jenis tapi best! dapat asrama selesa n dapat ELAUN bulanan lagi!
*haha nampak tak dctu? matreialistik jugak aku ni ghupe2nya* 

Ok Cik Ct nak start...lempar belakang.. ngee~ ^_^

#throwback
Back then, 4 years n a month ago..

4 tahun 1 bulan yg lalu..
23 Mei 2011..

Hari bersejarah buat aku..
Bersejarah sebab even SPM aku yg tak seberapa tu, 
tapi..
Akhirnya pada tarikh tu...
Setelah 5 tahun struggle kat sekolah menengah yg 'kerap' aku dtg tu,
dapat jugak le masuk matrik ni.. Kih3.

Yang paling aku tak boleh lupa...
Tarikh tu...
Birthday aku yg ke-18 kot..!

Korang bayangkan...
Umur 18, aku start kena duk jauh2 dari peren...
Arrggghhh, tahan menangis je la aku masa hantar pandangan kat keta abang aku tu masa dorang dah settle tlg angkat brg aku kt bilik asrama.

Okay2, jauh sangat melompat ni...
Biar aku cerita dari awal sikit...
Masa tak lama lepas SPM kot rasanya, BFF aku si Anis ni sibuk ingatkan check dapat matrik mana kalau result keputusan permohonan matrik dah kuar...
Mana tahu boleh dapat 1 matrik kan...
Kitorang memang dah target nak masuk matrik n then terus sambung degree...
Cikgu pun ramai cakap, matrik ni kira macam batu loncatan utk cepat amik degree..
Cuma kena struggle betul2 la masa tu..

Masa sek, mmg aku dah target, malas nak amik dip/form6..
Sebab aku rasa result SPM aku mesti so-so utk dapatkan course yg aku suka kat dip tu..
Jadi, aku target, nak perbaiki prestasi pembelajaran aku kat matrik n sambung deg dalam bidang Sains.

*masa tu aku tak tahu bidang lain selain Sains..*
(ni yg aku rasa menyesal.. mcm manalah boleh lupa, kaunselor sekolah kan boleh bg nasihat perancangan kerjaya)
tapi..
ntahlah.. memang masa tu aku nekad nak amik bidang Sains..
kepala otak aku memang fully ngn Sc, sejarah n subjek2 aliran Sc. agama~
(aku dari form 1 amik kelas aliran agama, naik form 4, upgrade sikit nama kelas tu jadi Sains Agama~)

sebab aku takde basic Akaun/Ekonomi..
so aku apply matrik pun dalam bidang Sains..
tak terfikir langsung course Akaun n Engineering..
*gara2 aku dah xbpe minat Math sejak form 1*
PMR pun Math dapat B, so aku macam "What? Engineering? No no no.."

Fuhhh, okay jauh sgt luahan aku tu kan..
So, memang macam yg aku dah agak...
Result SPM aku memang cam hurmmm..
tak membanggakan langsung..
yg paling mengecewakan kat aDDmath~
D kot..!
Perrggghhh, kepujian pun tak dapat~ T_T

Yo, mmg meraung masa tu..
Tapi aku bersyukur jugak..
At least lulus...
Bagi aku yg terlebih rajin dtg sek n terlalu 'rajin' jumpa tanya cikgu ni kan..
(rajin means sebaliknya.. masa f5 aku punye cara tangani stress mmg macam remaja yg rebel habis.. t'kena disorder yg mals nk b'gaul dgn kawan2/org ramai)
*abaikan yg dlm kurungan ni*

yg peliknya, Math aku boleh B+,
terkebil2 je lah tgk slip SPM tu...
jauh panggang dari bara Math n addMath punye result,,,
huhuhu..
tapi nasi dah jadi bubur. redho ajela..

Yea lah, masa f4 n f5, skali je aku pernah dapat A dalam AddMath ...
Awal tahun f4.. kah3...
Lepas tu hancusss, formula n jalan kerja semua kelaut...
Quadratic Equations n Quadratic Exp'n je aku faham...
Probability mmg macam b*b* je nak masuk kepala otak aku...
(Sorry, t'cher Chong n t-cher Hayati.. I didn't mean to insult... it's just my expression when I was a school teen that was stress wif those unanswerable quests.. huuu~ miss you Mdm Chong n Mdm Yati.)

Well, itulah kisahnya sebelum aku masuk matrik..
Aku & lulus addMath memang bagai langit ke-7 dgn kerak bumi jaraknya tiap kali exam..
*jauh menyimpang dari cete matrik tu nok*
tapi ada kaitannya...
Result addMath ni dgn keputusan berapa tahun kau tercampak kat matrik nung..

Dgn 2A-,4B+,4C+,1D dalam slip SPM aku...
*for sure D tu ialah AddMath~ :p
A- nya tu Sejarah n Pendidikan Syari'ah Islamiyyah.. huhuhu..
(aku pulak xde terfikir pulak nak amik law or islamic course kt U)

So, masa result dpt matrik kuar tu, aku dgn motor pink abg aku yg aku dah buat mcm 
motor sndiri tu.. aku pun g cc...
maklumlah, zaman tu aku xde internet n berokband apatah lagi makhluk bernama laptop/netbook yg mesra org pagil lappy ni..
So terpaksalah merempit gi cybercafe kt pekan nung...

dgn eksaited aku pun check...
penuh berdebar2, aku pun masukkn no ic n pw utk check kat website KPM tu..
Skali line mcm siput... 

fuhhh, sabar x sabar aje lah aku masa tu nak tunggu...
dia punya nak display result tu... 
dup dap dup dap..
kalau tak sabar mmg aku hempas monitor tu ke bwh je..
sikit..sikit...banyak sikit...n full!
Perkataan tu,,

TAHNIAH, ANDA DITAWARKAN KE... 
bla bla bla...
Aku periksa kolej matrikulasi mana yg berjaya tempatkan aku ni....
#lebih kurang macam tu la ayat dia...aku tak ingat sgt.. dah 4 thun kot..plus x reti nak printscreen masa tu.. T_T

Dalam teruja, Aku pun terus check aku tercampak kat mana kan...
Jeng3...
Mata mmg fokus habis kat skrin n website KPM tu..

Anda ditawarkan pengajian di
KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR (KMS)...

Alhamdulillah! Melompat terus aku!
Huahahaha...
sedar2 je, segan weyhh..
byk mata pandang aku yg dah terjerit kuat dalam cybercafe tu..
dah terus aku buat2 tak endah.

Balik je umah, aku SMS Anis, ...

Dia gtau yg dia dapat KMJ..
Dalam Johor je..
Kat Tangkak
Huhuhu

Aku pulak serba salah nk gtau... 
"aku dapat kat Selangor..." aku bisik dalam hati je yg mampu..
huhuhu...
nampaknya takde rezeki lagi lah utk aku belajar setempat dgn dia.
nak tak nak aku gtau gak Anis...
Aku dpt kt Selangor..
nampaknya memang dia dah agak aku dapat kat sana...
sbb aku dah gtau dia yg choice aku 3-3 tu mmg aku xde pilih Johor lgsung...

Kenapa?
Sbb aku dah pasang impian sjk dri skola, aku teringin nak sekolah luar drpd Johor...
Lepas aku terlepas peluang nak gi Asrama Semai Bakti masa lepas UPSR dulu..
Dlm diam, aku pasang impian nk g belajar sambil explore kt negeri org esp Selangor....
*lepas kempunan nk gi KL yg semai bakti tu kan.. huhu*

Lagi2 bila aku check kat tenet, KMS tu, batch aku masa tu, batch kedua...
KMS baru lg n bangunannya semua comel2 je aku tgk kat dlm website nya utk check peta aliran masa nak daftar nti..
(Klik SINI.)

Mmg semua nampak baru2 lg..

Yang aku ingat sampai skg, alamat KMS...

Kolej Matrikulasi Selangor,
Kementerian Pelajaran Malaysia,
Kathong, Mukim Jugra,
42700 Banting Selangor.

Alhamdulillah, tercapai gak  impian aku nk belajar kat sana lepas habis SPM..kui3..
Sebab tu dalam 3 pilihan kolej matrik,

Yang first2 aku dah letak Selangor...
2nd : KMNS (Negeri 9)
3rd : aku tak ingat dah!! adesss...

**gambar n link syarat2 nanti aku share kan yea~

logo KMS. Merah, kuning, biru + kaler fav aku!! haha

***

So... petang-malam 22 mei 2011..
Aku ngan mak, abah n abang aku as driver...(huhu, dia baca ni, kecik ati gaknya).
Yo, brother, adikmu gurau senda aje..
gerak gi umah pak cik aku yg masa tu kat Seri Kembangan..
Tido sana 1 malam...

esoknya pepagi, lepas sarapan, kitorg pun gerak lah gi sana..
Pakcik aku tunjukkan jalan..
Sebab sebelum tu dia memang dah check kan dulu kat mana n apa istimewanya KMS tu sebelum aku gerak gi sana~^^
Huhuhu..
Aku tak ingat berapa minit perjalanan dr SK ke Banting..
sebab aku perasan, aku sempat tertidur lagi masa tu...

So, sampai je kat Pekan Banting, aku terjaga...
mak aku kot kejut, cakap dah nak sampai.
Masa sampai je kat depan gate KMS tu, aku dgn blur2 n mamai boleh cakap,
"Ni ke kolejnya? Bukan apartment or rumah flat kan?"
Aku tengok bangunan baru2 yg nampak macam rumah apartment yg dikelilingi pagar...
Cantik apartment tu, warna oren+kuning...
nampak elit n baru.
Dalam hati dah terdetik, agaknya rumah orang2 kaya ni...
Sebab siap berpagar keliling kawasan besar tu..


di sebalik pagar ni, ada 'apartment' lawa2..hahaha


Hahahaha!! Adess, sekali bila kereta pak cik aku berhenti kat main gate, baru aku perasan..
Signboard KOLEJ MATRIKULASI SELANGOR tu...
KMS main gate
terpampang cantik kat dinding dekat2 ngan main gate tu...
lepas bertegur sapa dgn pak guard kat depan tu, kitorang pun masuk...

aku yg dah ternganga, makin luas ternganga...
adesss, rasa macam nak bergolek2 dalam keta...
'apartment' byk2 n lawa2 tu rupanya matrik aku! KMS tu! fuhhh...

masuk2 je nampak Dewan Antares ni...

x silap aku.. masa aku blaja sana dulu, tulisan sign DEWAN ANTARES tu belum ada lagi.
Dah upgrade nampaknya sekarang
*gambar gugel*

ni je lah bukti yg aku ada kat Dewan Antares..kikiki~ ni pun gambar dah sem 2 rasanya.


***
view Surau As-Sufi dari tingkat 3 bilik tutor
*shot using Sony Ericsson C902*

okay, sesi pendaftaran pun bermula...
Ramainya orang masa tu... urm3~

peren aku tunggu kat Surau As-Sufi
*sampai skg aku curious, kenapa musolla KMS tu panggil surau,
sdgkan bangunannya dah macam masjid n 2 tingkat lg tu...*

aku lari ke sana sini settle kan register ni...
kejap2 je nampak uncle aku n ayah tgk aku dr foyer library.
tak silap dari Dewan Andromeda(dewan peperiksaan) ke library tingkat bawah then ke tingkat atas..then ke bawah balik.
then ke mana tah lagi pastu.. x ingat..
dari amik gambar utk kad matrik, then amik T-shirt rasmi KMS (2helai) n then tudung rasmi warna krim...
*haha pakaian rasmi mmg nostalgik buat student matrik ouhhh*

tau2 aku dah siap n dapat bilik kat Asrama Mira...
nak tahu aku dapat tingkat berapa?
tingkat 4 kau..huhuhu amek...
tapi yg bestnya, bilik aku tu belum ada yg pernah guna lagi..
yelah, aku batch angah, yg batch along dulu pun akak n abang yg PST je..
(Batch aku Along PDT kat KMS nung~ haha)
*nak mention gak dlm kurungan tu :3
sebulan lebih aku turun naik bilik ni.huhuu.. paling haru kalau dah turun bwh nk g kls, baru ingat ada brg penting tertinggal lagi~ Adesss, naikk balik...

rabak x rabak bahu abang n ayah aku tolong angkat barang2 aku masa tu...
brapa kali ulang alik turun naik
*huhu, ingat2 balik...banyakkkknyaaaaaaaa jasa dorang yg aku xdpt balas*
korang bayangkan tingkat 4... tangganya pulak tu... hahaha..
tinggi2..

tudung krim kolej + kad matrik + baju kurung + lepas solat Jumaat + perhimpunan kat Antares 2minggu skali = WAJIB! haha :D
lepas settle je angkat semua brg masuk bilik..
aku terus dapatkan semula mak n abah aku kat Surau As-Sufi..
Sebab dah nak tengahhari, kitorg g mamam dulu kat kafe...
NI yg aku terlupa..
Aku makan kat kafe mana 1 pun aku dah lupa...
Adesss..
Kafe Lyra ke kafe lagi 1...

Lepas makan, terus hantar parents aku balik..
*sobs sobs*
tapi aku cuba tak nangis gak la masa tu...
sebab mak abah dah janji nak dtg balik nanti sekali dgn akak2 ku n anak sedara aku.


Oh yea.. Aku lupa nak kasi tau...
Nama2 bangunan2 kat KMS ni semuanya diambil dari nama2 sistem solar/bintang..(betul ke?)

Macam nama asrama...
Asrama perempuan : Mira, Polaris n Vega
Asrama Lelaki : Canopus n Capella

nama dewan..
Dewan Utama : Dewan Antares
Dewan Peperiksaan : Dewan Andromeda.

Kafe2 : Lyra, Orion.. n lain2 lg...

Ok sampai sini je dulu...
Hahaha, panjang-lebar aku membebel..

**Huwaaa, agak sedih tak dapat kongsi byk gambar sebab hari 1st memang aku x amik gambar sebab rushing kemas barang**
**plus gambar yg ada ni, mana yg sempat aku snap & save kat FB aku je..huhu**
**byk gambar hilang sebab hp aku yg wat snap gambar dulu hilang masa aku sem 3 kat sana**
** gambar akan aku kongsikan lebih banyak pada post2 seterusnya**

Ok2, cukup~
hehehe.. tata semua~

#Assalamualaikum#
:)



No comments:

Post a Comment