Sunday, June 04, 2017

# Blog # Nuffnang

Patutkah Aku terus Bertahan Dengannya?

Nuffnang News

Assalamualaikum !! 안녕하세요! :)

How, ottokhae, should I or shouldn't I write this post? Actually, I'm kinda hesitate to write this post. First of all, I'm sorry for the mixed languages between Malay-English in this post, I still want to find my 'suitable' writing-style for this blog and my own writing-style. Hurmmm, haha. Looks like this mixing shows the mixing thoughts in my head ~ :(

Baiklah, biarlah Cik Ct berbahasa Melayu, bahasa ibunda Cik Ct...

Hurmmm, Cik Ct sebenarnya masih teragak-agak nak tulis post ni atau tak. Tengok tajuk, rasa2nya korang dah boleh agak kan apa yang Ct nak bebelkan? 
Hahaha, dah macam tajuk bab novel pulak bila baca sekali imbas kan?

Okay, tapi sebenarnya Cik Ct nak suarakan sedikit rasa tidak puas hati CIk Ct tapi...

Ct sebenarnya takut kalau Ct menyentuh sensitiviti mana-mana pihak, especially Nuffang dan ramai lagi pihak Nuffnang. Dan takut jugak menyentuh soal kredibiliti Ct sebagai seorang blogger yang pasif sebelum ni. Baru je nak aktif berblogging semula, tapi banyak songeh pulak kan?

But... I think as a blogger... (maaf, bukan nak belagak macam yg meletup ke apa)...

Sebagai seorang blogger yang mencuba mendapatkan 'hasil pendapatan sampingan' melalui cara berblogging, I think I have right to share this story. Sebab dah lama Ct duk perhati je. I think now is the time I shout out my voice thru my writing.

Tentang Nuffnang

Kalau kawan-kawan blogger yang dah otai mostly dah kenal kan Nuffnang tu apa kan? 

Tapi kut buat yang belum tahu n baru nak aktif dalam dunia blogging ni, Cik Ct share lah jugak apa tu Nuffnang.

Nuffnang adalah sebuah syarikat pengiklanan blog berbayar yang diusahakan sebuah organisasi dikenali sebagai Netccentric Ltd. Okay, Nuffnang ni syarikat pengikanan yang akan mengiklankan produk atau kempen iklan mereka dengan 'mengupah' para blogger meletakkan banner-banner iklan mereka di blog-blog para blogger yang berdaftar dengan Nuffnang.

Dan tak terlepas, Cik ct antara salah seorang blogger yang ikut join since 2014 yang Cik Ct baru mula aktif nak berblogging dulu tu.

Sebab Cik Ct pun antara anak-anak muda yang nak menjana side-income dengan berbuat apa yang Cik Ct minat... iaitu blogging dan share any beneficial stuff kat laman sosial !

But...now I'm kinda started to getting bored with Nuffnang...(hahaha, kalau ni statement tahap nak kena tendang pun lantaklah kan... mood tengah kuciwa ni)

Why?

Sebab bayaran yang dikenakan melalui CPUV & CPC... (buat yang tak tau apa tu CPUV dan CPC, sila Google.. Yang dah tahu, sila teruskan bacaan, hehe)

CPUV dan CPC amatlah rendah... Hurmmm, Ct tahu, kalau nak income meletopss, trafik blog kena gah, kena jengah blog orang ramai (blogwalking) dsb...

Namun... buat beberapa ketika Cik Ct tak dapat buat itu semua kerana realiti kehidupan yang sibuk dengan kerja plus waktu tu internet tak laju macam sekarang.. Huhu, so waktu tu agak terbatas nak menulis mahupun berblogging.

Start daripada penghujung April 2017 yang lalu baru Cik Ct dapat nak aktif perlahan-lahan, makin serius dalam dunia blogging.

Dan...

Dari apa yang Ct perhatikan pada Nuffnang, it's kinda disappointed !


Setelah sekian lama, hahaha baru ni je Cik Ct dapat. Itu pun alahai dekat blog sebelah (blog penulisan Cik Ct yang lagi satu) je lah yang dapat. Sebab kat blog sebelah, adalah trafik yang 'kukuh' sedikit berbanding blog ni...

CPC last Ct check semalam. TQ pada yang sudi klik banner Nuff kat blog Ct yang ni T_T

Apa yang sangat mengecewakan Cik Ct sekarang adalah payahnya alahai nak jejak pendapatan yang laju sikit masuk kat Nuffnang ni ! Satu kempen tu berapa sen sangat. Nak dapat tu pun dalam masa yang lama. Walaupun kita buat regular update... Huhuhuhu (nak bagi duit raya kat anak sedara pun tak dapat)

Nak jejak berpuluh ringgit macam masa Cik Ct menulis dan promote (blogging / review) untuk Bookcafe, Sweet Muslimah dan iklan-iklan review yang lain (tak kira yang affiliate ataupun review ads bertulis)...

Macam ni lah kan, I think I wanna remove Nuffnang banners from my blog(s). Or should I reconsider? Because currently I'm superb disappointed with the payment and income I earned from this ads company.

Biarlah aku bukanlah seorang blogger yang meletup atau hot sekalipun. (Aku tahu aku masih banyak kelemahan dalam menjadi seorang blogger) Tapi prinsip aku, ialah aku nakkan yang terbaik untuk dikongsikan di blog-blog aku... Pada masa yang sama taklah membebankan aku yang kejap kejap asyik check dashbard side-income aku ni...

Penat dah menanti hasil yang buat ternanti-nanti tapi mostly mengecewakan hati :(

Ok lah, nak menulis lagi untuk next post kat blog sebelah... 

Uolls yang terbaca ni, harap sudi komen sama ada Ct patut terus setia dengan Nuffnang atau patut ku remove sahaja ia dari dunia blog daku ini?
(Mohon pendapat anda sesangat... Thank you~~~ T_T)

Kbai. Wassalam. Annyeong ! T_T

No comments:

Post a Comment