Showing posts with label Celoteh Cik Ct. Show all posts
Showing posts with label Celoteh Cik Ct. Show all posts

Saturday, December 19, 2015

Panggil Siapa Sebenarnya?

12/19/2015 05:07:00 AM 0 Comments
Image result for tulisan family

Assalamualaikum. hai. :)

Hari ni aku rasa nak berceloteh a.k.a bercerita pulak kali ni. setelah beberapa post aku hanya berkaitan segmen / giveaway je kan... blogwalking sana sini join segmen orang sampai tak sedar aku dah lama tak berceloteh kat sini... huhuu. so kali ni aku nak 'membebel' secara tak rasmi pulak. *cehhh... hahaha*

Monday, December 14, 2015

Finally... I'm Back Again...

12/14/2015 11:36:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum n hai allz...

Hai.... *say hi kat my blog ni...*
lama tak jumpa di sini.
terkezut tak? terkezut tak Cik Ct kembali di sini?

Image result for i'm back

Hahahahaha *gelak dulu sat, geli limfa aku ni*... Sebelum ni, aku cakap nak delete blog ni kan... hahahaha. memang aku tutup. tapi lepas 3 bulan, aku rasa aku rindu blog ni... here is what i wanna be myself n write anything of my opinions, personally. and senang utk aku berkongsi tips, iklan n review kat sini utk tatapan dan perkongsian ramai ^^
*manalah tahu, tetiba internet dah terlaju, maka aku pun terajin nak buat tutorial pulak kan... haha, sila muntah pelangi :p

after 3 months... kuikuikui...

Thursday, September 10, 2015

Say Hello to Goodbye Blog~

9/10/2015 01:42:00 AM 0 Comments
Assalamualaikum n hai semua~^^

Image result for goodbye image

Goodbye?

Huh??

Yup... tujuan post kali ni adalah untuk mengucapkan Selamat Tinggal...

Kepada siapa?

Hurmmm...
Kepada...

BLOG ini dan juga kesemua followers yg sudi follow blog saya yg ini. :)
Di sini saya nak ucapkan terima kasih kepada 16 orang followers yg sudi ikut blog yg hambar ini.
Kikiki.

Kenapa Selamat Tinggal?

Friday, August 21, 2015

Sunday, July 05, 2015

Nama Panjang Sangat...

7/05/2015 01:03:00 AM 6 Comments
ASSALAMUALAIKUM~*_*

kebelakangan ni...
boleh dikatakan ada beberapa ketika media sosial viral dengan nama seorang adik perempuan ni..
tak silap aku sampai dia ada 7 nama..
tu nama dia je, belum masuk nama abah dia... fuhhh
panjangnya...!!

hahaha,
buat yg curious, or rata2 ramai dah tahu, tapi nak tahu gak nama adik yg memeiliki nama terpanjang di Malaysia setakat ini, bolehlah klik

hahaha. viral kan nama adik tu?
sampai 2 tahun berturut kut nama adik tu viral..
so.. bila aku baca artikel bila penulis tu mention kesian bakal suami adik tu nanti masa akad..

terus...
aku teringat pasal diri aku..
hahaha..
walaupun nama aku tak sepanjang nama adik tu...
tapi..
aku kalah 3 nama je dgn adik tu..
aku rasa bangga?
surely tak,,
bukan tu yg aku nak celotehkan kat cni..

cuma terfikir...
nanti kalau aku nak nikah...
kesian gak bakal suami aku yek masa akad nikah..
hahaha..

pernah masa aku sekolah dulu kut..
kawan2 usik aku..

"Kau nanti nak kahwin, jangan cari suami semput..."

Saturday, July 04, 2015

Friday, July 03, 2015

Thursday, July 02, 2015

Wednesday, July 01, 2015

#Cabaran20Hari | Day 5 : Pengalaman Pahit di Bulan Puasa

7/01/2015 11:50:00 PM 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM~^^

Hari ni Cik Ct tentang pengalaman pahit Cik Ct di bulan puasa...
Cik Ct tahu, korang semua pasti ada pengalaman pahit masing2 di bulan puasa yg tak boleh nak lupakan, kan?

Huhu.
Cik Ct pun ada..
Bila ingat balik...
Memang rasa macam...
Terkilan.

Apa yg pahit sangat?
Huhu..
Kejadian pahit ni..

yg first2, aku takley lupa masa aku form 1 dulu... huhuhu.
pagi tu , as usual,
aku sahur ngan family...
ada mak n abah plus yaie (atok lelaki, Jawa mostly panggil yaie~^^)

masa sahur, memang aku selalu juntai kaki kat bawah kan..
yelah, makan kat meja makan kan.
bukan duduk bersila di bawah...

haha.
*kesat air mata sat*
teringat balik insiden tu, mmg terasa semula ngilunya that pain..!
apa jadi?

Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari | Day 4 - Menu Wajib Bulan Puasa

6/30/2015 06:32:00 PM 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM~^^

Haloo haloo...
Yeep.. Yeep..

Hari ni n3 kena ceta pasal...

MENU WAJIB BULAN PUASA..^^

haha.
kalau ikutkan aku..
menu yg aku nak kongsi ni, memang wajib ada.
even bukan tiap hari kena ada..
tapi at least kene ada..!

Yg first... apa dia?

Dah semestinya...

Cincau soya atau pun Bandung Cincau Ais...!!



Nampak tu??? Menggoda habis...


Fuhhh, nikmat gila kalau dapat tu lepas seharian berpuasa...
Duk umah lah paling heaven dapat minum...
Minum pepuas...
Sebab dapat sejag besar terus kan...
Tu yg puas bila buat sendiri kat umah...

Sebenarnya tak sepsifik pun kena wajib ada soya/bandung cincau time bulan puasa ni...
Tapi..
More to...
WAJIB ADA MINUMAN AIS..!
Hehe~^^

Ok cukup pasal minuman.
Kalau pada aku...

Bulan puasa wajib kna ada lagi kuih/food ni..
Fav aku kot...
Selalu craving for this kueh lagi2 time bulan puasa.
Kuih apa?

Ni ha....

Kuih tako.. nyummm3!!

Nyum3~~ Dap ngattt~^_^
Foto : ihsan pakcik gugel~

Murtabak? Ehhh... Haha. Ni makan kalau terbeli kat bazaar..
Takpun kalau abah rajin wat..~^^

Ok tu aje nak ceta...
Kbai.
Assalamualaikum~^_^

Monday, June 29, 2015

#Cabaran20Hari | Day 3 - Resepi Sahur Paling Ringkas Cik Ct

6/29/2015 05:30:00 AM 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM~^^


Hai...
Hari ni kita ceta pasal resepi hidangan sahur pulak..
Hanya satu harapan Cik Ct..
Aku harap korang tak kecewa dgn resepi dari manusia bernama Cik Ct ni yea..
Keh3..

#Throwback ...

Zaman matrik/U Cik Ct selalu sahur ni sebab dah 'terlalu rajin' sgt nak turun bawah beli makanan kat kafe.
(Siapa duk hostel, pasti faham kan? T.T)
kat hostel tak boleh masak, tapi aku berjaya gak masak ni..
haha.

Resepi Cik Ct ni mudah aje..

Hanya perlukan air panas, mangkuk, sudu/garfu n...

haha.
tak ada ni memang tak ley wat lauk sahur aku hari tu lah...
Buat geli2 perut masa sahur, bersyukur...
ada gak an makanan buat org 'perajin' turun beli makanan kat kafe..
Tuhan saja yang tahu...(buat suara macam nyanyi lagu tu)
betapa aku rindukan rumah masa menyettllekan resepi ringkas ni..
Hahaha. k dah jauh kelaut..

Wednesday, June 24, 2015

Tuesday, June 23, 2015

Cermin Itu Kaca...

6/23/2015 10:32:00 AM 0 Comments

Cermin itu kaca...
Aku cuba bayangkannya bagai kata2... 
Tadi tanpa sengaja,
Aku tercampakkan ianya... 
Jatuh ke atas pasu seramik di atas meja,
Dibaling tanpa berfikir panjang tentang natijahnya,

Tanpa terfikir ia akan pecah jua akhirnya,
Habis berkecai terbelah dua sudahnya... 

Buat aku terfikir tentang susunan bicara,
Bila kita bercakap ikut nafsu suka...
Tanpa memikirkan natijahnya,
Pasti ramai juga yg terluka...
Hatinya, perasaannya... 

Ibarat kaca, hati yg telah patah tak dapat dicantum semula,
Jika boleh pun, bukan sepenuhnya sama seperti sediakala...
Masih ada celanya,
Masih ada kesan retaknya...

Berfikirlah sebelum melontarkan patah bicara...
Takut nanti ada yg terluka dek kata2 nista kita... 

Monday, June 22, 2015

Budak 'OKU'...1

6/22/2015 03:17:00 AM 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM~

Salam buat semua~^^

Hurmmm...
Lepaskan nafas dalam2 dulu...
Dalam kepala duk fikir, patut ke aku tulis pasal citer ni kat entri ni...

Hehehe..
Ngengade jugak aku ni yea...
Tapi kalau aku tak tulis,
 takut lama2 menanah sendiri kalau aku kemam sendiri...

So, better aku tulis n ekspresikan apa yg dah bertahun berkepuk dalam memori aku ni kan...
Perkara yg buat aku terfikir (sejak aku mumayyiz kot),
terfikir tiap hari...
Boleh ke aku share cerita ni?

Takut melukakan banyak pihak aje...
Kalau aku share~

Kang tak pepasai orang ingat aku nak raih populariti murahan pulak...
Yo, wait2~
Aku menulis berdasarkan apa yg terjadi di depan mata, belakang mata/sekeliling aku.. 
Okay?

Sebelum korang judge~~~

Haha...
Forget keluhan tak penting aku tu...

Baca je la yea..
Tak nak baca tak apa..
Aku tak paksa pun~^^

Jom aku nak share 1 story ni...

Pasal seorang budak 'OKU'~^^

Sunday, June 14, 2015